Modal content
×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.
 
2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır.

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,
5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

  • e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Uşak

Valilikler

T.C. Eşme Kaymakamlığı
T.C. Eşme Kaymakamlığı
T.C. Eşme Kaymakamlığı
  • KAYMAKAMLIK
    Kaymakam Kaymakamlık Birimleri İlçe Protokol Listesi Önceki Kaymakamlarımız İmza Yetkileri Yönergesi Tarihçe Mevzuat Kurumsal Kimlik İlçe İnsan Hakları Kurulu
  • EŞME
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    Hizmet Birimleri Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular Etkinlikler Basın Açıklamaları İhale İlanları
  • İLETİŞİM
°C
25
Haziran2025
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • KAYMAKAMLIK
    • Kaymakam
    • Kaymakamlık Birimleri
      • İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü
      • İlçe Bilgi İşlem Şefliği
      • İlçe Dernekler Bürosu Şefliği
      • İlçe Hukuk İşleri Şefliği
      • İdare ve Denetim Şefliği
      • İlçe Sosyal Etüt ve Proje Şefliği
      • Evrak Şefliği
      • İşlemler Şefliği
    • İlçe Protokol Listesi
    • Önceki Kaymakamlarımız
    • İmza Yetkileri Yönergesi
    • Tarihçe
      • Görev Yapmış Kaymakamlar
    • Mevzuat
    • Kurumsal Kimlik
      • Kaymakamlık Görselleri
      • Kaymakamlık Logosu
    • İlçe İnsan Hakları Kurulu
  • EŞME
  • MAHALLİ İDARELER
  • HİZMETLERİMİZ
    • Hizmet Birimleri
      • İlçe Jandarma Komutanlığı
      • İlçe Emniyet Müdürlüğü
      • İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
      • İlçe Müftülüğü
      • İlçe Kadastro Birimi
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
      • İlçe Mal Müdürlüğü
      • İlçe Sağlık Müdürlüğü
      • İlçe Tapu Müdürlüğü
      • İlçe Orman İşletme Şefliği
      • İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü
      • İlçe Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü
      • İlçe Halk Kütüphanesi
      • İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
      • Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü
      • Devlet Hastanesi
      • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
    • Kamu Hizmet Standartları
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Etkinlikler
    • Basın Açıklamaları
    • İhale İlanları
  • İLETİŞİM

EŞME KOYUNU

EŞME KOYUNU
 
 
Eşme merkez ve köylerinde temel geçim kaynağı, koyunculuk olup bunun en büyük sebebi, tarımsal arazilerinin zamanında küçük parsellere bölünmesi sonucunda tarımsal gelirin azalmasıdır. Yine ilçemizin coğrafi yapısından dolayı özellikle küçükbaş hayvancılık yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Sayısal olarak yaklaşık 158.000 adet koyun olduğu tespit edilmiştir.

Küçükbaş yetiştiriciliği yapan yetiştiricilerimizin birinci hedefi sütten elde ettikleri süt ürünlerini (peynir) pazarlamakla birlikte kurban bayramı için erkek ve dişi kuzu beslemektir. Yaklaşık her kurban döneminde çevre il ve ilçelere 15.000-21.000 arasında hayvan sevki yapılmaktadır.

Hedef Köyler;
Eşme Koyununun ırk ıslahı ve verim özelliklerini üst seviyelere taşımak üzere ilçemize bağlı Ahmetler Beldesi- Güllübağ köyü-İsalar Köyü-Kıranköy ve Yeleğen Beldesinde tümleşik sürülerdeki küçükbaşlarda uygulanması hem arazi yapıları ve hem de yetiştiricilerimizin bilinçli hareket etmesi en büyük unsurdur.

Eşme Koyunu (Pırıt) Kökeni;
Eşme Koyununun kökeni Dağlıç ırkıdır. Zamanla Kıvırcık ile melezlemeler sonucu ırkın özellikleri belirmeye başlamış olup daha sonrada Sakız melezlemeleri ile şimdiki ırk ortaya çıkmıştır. Kombine bir ırktır.
 
  KOYUN KUZU (6 Aylık) BESİ (Kurbanlık)
Ortalama Canlı Ağırlık 55-60 Kg 25-28 Kg 70-80 Kg
Karkas Ağırlık 23-27 Kg 13-15 Kg 33-40 Kg
Süt Verimi 45-60 Lt/Yıl    
Yapağı Verimi 1,5-1,8 Kg    
Fiyat 850 TL 375 TL 650 TL


Islah Çalışması;
2005 yılında yapılan proje de bölge koyunculuğumuzun gelişmesini sağlamak amacıyla PIRIT koyunların BAFRA koçu ile ıslah edilmesi amacıyla İlçemize 20 Bafra Koçu getirilmiştir. Sadece Katrancılar köyü yetiştiricilerine(9 Kişi) dağıtılan bu koçlardan memnun kalmayan yetiştiricilerden geri alınan 16 koç değişik coğrafik yapıya sahip 7 köye dağıtılmıştır. Ancak son kontrollerde tespit edilen şudur ki; koçların dölleme de sorun yaşadıkları, iklime alışmakta zorluk çektiği ve çoğunun öldüğüdür. Bu projenin başarısız görülmesinin nedeni Eşme koyun yetiştiriciliğinin örf ve adetlerini uymadığındandır. Hâlbuki böyle projeler daha bilimsel yapılması gerekmektedir. 2011 yılından itibaren ilçemiz koyunları için hem TÜBİTAK ve hem de HALK ELİNDE ISLAH projesi başlatılarak EŞME KOYUNU ıslah edilmeye başlanmıştır.

Beslenme ve Barınma;
İlçemiz koyuncularının bakım ve beslemeleri iki dönemden ibarettir.

Kışlık bakım döneminde hayvanlar sabahları geç vakitte beslenmek üzere mera veya otlaklara götürülür ve akşam vaktine kadar güdüm yapılır. Ağıla konan hayvanların önüne saman ve bir miktar kesif yem verilir. Eğer kuzulamış koyun varsa ayrılır ve onlara biraz daha fazla kesif yem verilir. Kuzular da süt emme dönemi bitiminde yeme alıştırma için kuzu büyütme yemi ve daha sonra diğerleri gibi yemlenir.

Yazlık bakım döneminde hayvanlar gündüz sıcaklardan korunmak için gece meraya çıkartılır ve anız döneminde anız yemesi sağlanır. Gündüz yine hayvana destek olarak yeşil ot veya kurumaya yüz tutmuş otlar verilir. Nadiren kesif yem verilir. Eğer özel bir durum yoksa entansif yemleme yapılmaz. İlçemiz koyuncularının hayvanlarını barındırmak üzere son zamanlarda yapılan ağıllar varsa da genelde eski yapılı ağıllar kullanılmaktadır. Yeni ağıllarda bölmeler daha açık bir halde bölünmesine rağmen eski yapılı ağıllarda derme çatma bölmeler bulunmaktadır.

Proje Ekibi;
  Ünvan, Ad, Soyad Çalıştığı Kurum / Kuruluş Görevi Mesleği ve Uzmanlık Alanı Projede Görevi
1 Prof.Dr. Orhan KARACA Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırmacı Öğretim Üyesi (Zooteknist), Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı  
2 Doç.Dr. İbrahim CEMAL Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırmacı Öğretim Üyesi (Zooteknist), Biyometri ve Genetik Araştırmacı
3 Prof.Dr. Turgay TAŞKIN Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırmacı Öğretim Üyesi (Zooteknist), Küçükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı Araştırmacı
4 Doç.Dr. Mürsel ÖZDOĞAN Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırmacı Öğretim Üyesi (Zooteknist), Yemler ve Hayvan Besleme Araştırmacı
5 Prof.Dr. Halil AKÇAPINAR Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırmacı Öğretim Üyesi (Veteriner ) Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Araştırmacı
6 Arş.Gör. Onur YILMAZ Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Gör. (Doktora Öğr.) Öğretim Elemanı (Zooteknist) Hayvan Yetiştirme ve Islahı Bursiyer
7 Arş.Gör. Murat YILMAZ Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Gör. (Doktora Öğr.) Öğretim Elemanı (Zooteknist), Hayvan Yetiştirme ve Islahı Bursiyer
8 Arş.Gör. Burcu MESTAV Adnan Menderes Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Gör. (Doktora Öğr.) Öğretim Elemanı (Zooteknist), Biyometri ve Genetik Bursiyer
9 Vet.Hek. Bülent ÇİFTÇİ Eşme Tarım İlçe Müdürlüğü (UŞAK) İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim Araştırmacı
10 Ayhan ZENGİN Eşme Tarım İlçe Müdürlüğü (UŞAK) Teknik Personel Veteriner Sağlık Teknisyeni Yardımcı Personel
11 Muhammed KAPTAN Adnan Menderes Üniv., Ziraat Fakültesi Teknik Personel Ziraat Mühendisi (Zooteknist) Yardımcı Personel


Projedeki Yetiştiriciler;
SN Köy Yetiştirici Adı Hayvan Sayısı
Dişi Erkek Toplam Sürü Tipi
1 Ahmetler Habip YALÇIN 97 3 100 Tümeşik
2 Ahmetler Mustafa TOPASAN 98 2 100 Tümeşik
3 Ahmetler Kadir TOPASAN 78 2 80 Tümeşik
4 Ahmetler Yılmaz ÜNAL 97 3 100 Tümeşik
5 Güllübağ Nihat ALAN 78 2 80 Tümeşik
6 Güllübağ Üzeyir ALAN 78 2 80 Tümeşik
7 Kıran Alim ASLAN 78 2 80 Tümeşik
8 Oymalı Süleyman AYDIN 78 2 80 Tümeşik
9 Oymalı Yurdagül AYDIN 98 2 100 Tümeşik
10 Yeleğen Hasan AKSOY 77 3 80 Tümeşik
11 Yeleğen Hasan TURGUT 78 2 80 Tümeşik
12 Yeleğen Salih AKSOY 78 2 80 Tümeşik
13 Ahmetler Alim ÇOBAN 78 2 80 Taban
14 Ahmetler İbrahim URHAN 78 2 80 Taban
15 Ahmetler İsa UÇAR 78 2 80 Taban
16 Ahmetler Mehmet VUREL 78 2 80 Taban
17 Ahmetler Osman ÇELİK 78 2 80 Taban
18 Ahmetler Ömer CAN 78 2 80 Taban
19 Ağabey Osman TUNCEL 78 2 80 Taban
20 Armutlu Cennet TAŞ 79 1 80 Taban
21 Aydınlı Mahmut ERTOK 136 4 140 Taban
22 Aydınlı Mehmet KULALI 196 4 200 Taban
23 Bozlar Veli ÖZER 138 2 140 Taban
24 Caberler Ali Osman TOPRAK 79 1 80 Taban
25 Camili Alaettin KUŞ 137 3 140 Taban
26 Camili Ali DOĞA 79 1 80 Taban
27 Dereköy Mustafa ÖZDEMİR 77 3 80 Taban
28 Dereköy Şükrü GÜNGÖR 78 2 80 Taban
29 Emirli Zeki AYDELİK 97 3 100 Taban
30 Eşmeli Gürsel KUŞÇU 78 2 80 Taban
31 Eşmeli Hasan KURŞUN 137 3 140 Taban
32 Eşmeli Remzi HIDIR 78 2 80 Taban
33 Hamamdere Osman ERSOYSAL 137 3 140 Taban
34 İsalar Tevfik VURAL 79 1 80 Taban
35 Karabacaklı Ali HUŞ 98 2 100 Taban
36 Kıran Ali ASLAN 78 2 80 Taban
37 Kıran Erkin KURKMAZ 79 1 80 Taban
38 Kıran Güner YANAR 77 3 80 Taban
39 Kıran İsmail ŞAHAN 78 2 80 Taban
40 Kıran İbrahim YALÇIN 79 1 80 Taban
41 Kıran Yaşar AKARSU 78 2 80 Taban
42 Kıran Ramazan KAYA 77 3 80 Taban
43 Kocabey Orhan ÖZDEMİR 78 2 80 Taban
44 Kocabey Süleyman KARA 78 2 80 Taban
45 Kolankaya Adem ÇEVİK 117 3 120 Taban
46 Kolankaya Kemal KILINÇ 137 3 140 Taban
47 Kolankaya Ramazan ÇEVİK 78 2 80 Taban
48 Kolankaya İbrahim AYDINDAĞ 78 2 80 Taban
49 Kolankaya Recep DÖNMEZ 78 2 80 Taban
50 Köseler Ersin GÜNEŞ 78 2 80 Taban
51 Merkez Ali BABUR 79 1 80 Taban
52 Merkez Ali ÇABUT 76 4 80 Taban
53 Merkez İsmail BİR 76 4 80 Taban
54 Merkez İsmet TOPÇU 77 3 80 Taban
55 Merkez Mehmet ŞAHİN 98 2 100 Taban
56 Narıncalı Ramazan EROL 78 2 80 Taban
57 Saraycık Turgay YILDIZ 137 3 140 Taban
58 Takmak Celal ÖZDEMİR 97 3 100 Taban
59 Uluyayla Nazır KAYA 79 1 80 Taban
60 Yeleğen Ahmet KURAN 77 3 80 Taban
61 Yeleğen Mustafa ÇETİN 78 2 80 Taban
TOPLAM 5482 138 5640  
Tümleşik sürüdekiler TÜBİTAK, diğerleri Halk Elinde Islah Projesinde yer almaktadırlar.

Yöntem;
Projenin bilimsel içeriği ve kullanılacak yöntemler/teknikler ile kullanılacak materyal ayrıntılı biçimde tanımlanmalıdır. Seçilen yöntemin diğerlerine göre üstünlükleri ve zayıflıkları belirtilmelidir. Yapılacak ölçümler, derlenecek veriler ayrıntılı biçimde anlatılmalıdır.

Projeye Dâhil Edilecek Sürülerin Seçimi ve Üst Sürü Yapılanması;
Projede mevcut koyun popülasyonunda yapılan ön çalışma bilgilerine dayalı seçilmiş işletmelerde 3300 baş koyunu kapsayan bir kayıt sistemi oluşturulacaktır. Toplam 3000 baş koyunun yer alacağı taban sürüler koşulları proje öngörülerine uygun kayıt tutabilecek yaklaşık 30-35 işletmeden oluşacaktır.

İlçe genelinde koyunculuk işletmelerinden en iyi 300 baş koyun seçilerek üst/elit sürü oluşturulacaktır. Üst sürüyü oluşturacak koyunlar Eşme ilçesinde bulunan koyun popülasyonu içerisinden form özellikleri, yaş ve yetiştirici bildirimleri dikkate alınarak özenle seçilecektir. Form özellikleri olarak bariz olarak Kıvırcık ırkı özellikleri gösteren, beyaz renkli, meme ayak ve tırnak yapısı sağlam, ince kuyruklu, yapılı (iri cüsseli ve uzun yapılı) koyunlar seçilecektir. Koçlarda bu özelliklere ilave olarak testis muayenesi yapılacak ve boynuz yapısı uygun olanlar seçilecektir. Hayvan seçimleri yapılmadan önce sürülerden tek tek hayvanlara ait ön bilgiler (yaş, doğum bilgileri, akrabalık ilişkileri, orijin vb.) toplanacak ve özellikle süt ve döl verimi bakımından yetiştirici bildirimleri (beyanları) alınacaktır. Performans verilerinin bulunmadığı durumlarda özellikle de elit sürü yapılanmalarına yönelik seçimlerde sınanmış yetiştirici beyanlarının etkin bir şekilde kullanılabileceği Karaca ve ark., (1998) tarafından yapılan çalışma ile ortaya konmuştur. Koyunların 1 veya en fazla 2 kez doğum yapmış (genç), koçların ise en fazla 1 yıl aşım yapmış ve genç olma şartı (en fazla 3 yaşında) aranacaktır. Bu kapsamda Üst sürüde yer alan koyunlar olası hastalık ve diğer sorunlara karşı iki farklı köyde konumlandırılacak, her köyde 3 işletme belirlenerek toplam 6 işletmeye 50 baş koyun ve 5 baş koç olmak üzere toplam 300 baş koyun 30 baş koç verilecektir. Üst sürüyü elinde bulunduran yetiştiriciler kendi sürüleri ile birlikte üst sürü 50 baş koyunu yanında damızlık adayı kuzular ile 5 baş üst sürü koçun bakim işlerini üstleneceklerdir. Üst sürü oluşumu için farklı yetiştirici işletmelerinden seçilen hayvanlardan öncelikle kan alınarak bulaşıcı Brucella hastalığı bakımından test ettirilecektir. Test sonucunda anılan hastalık etkenini taşımadığı belirlenen hayvanlar 6 yetiştiriciye dağıtılmadan önce 3 hafta süre ile karantinaya alınarak olası hastalık riskleri için müşahede altında tutulacaktır. Bulaşıcı hastalılar yönünden test edilmek üzere, 3 haftalık karantina sonunda hastalık belirtisi vermeyen ve uygulanan testler ile bulaşıcı hastalık taşımadığı belirlenen hayvanlar üst sürüyü barındıracak 6 işletmeye verilecektir. Daha önce yavru atma ve bulaşıcı hastalık gözlenen sürülerden hayvan alımı yapılmayacaktır. Aynı süreçte üst sürüyü barındıracak 6 yetiştiriciye ait sürülerdeki hayvanlardan da kan örnekleri alınarak Brucella tarama testi yaptırılacaktır. Üst/Elit sürü ile kendi hayvanlarını bir arada bulunduran 6 sürü Tümleşik sürü olarak anılacaktır. Tümleşik sürülerin tamamında uygulamalar benzer şekilde gerçekleştirilecektir.

Üst/elit sürü olarak seçilen yetiştiricilerle sözleşme yapılarak verilen bu hayvanların satılması ve kesilmesinin önüne geçilecektir. Seçilmiş üst/elit sürülerde doğan pedigri kaydına sahip erkek kuzuların %20'si pazarlama döneminde seçilerek taban sürülere damızlık materyal olarak verilecektir. Verilecek erkek materyal karşılığı taban sürülerden ise doğan dişi kuzuların en iyileri pazarlama döneminde seçilerek üst sürüye aktarılacaktır. Bu şekilde açık çekirdek yetiştirme sistemi öngörüsüne uygun olarak taban ve üst/elit sürü arasında damızlık akışı sağlanmış olacaktır. Ayrıca taban sürülerde belirlenen diğer ekstrem hayvanlar ücret karşılığı alınarak üst sürüye aktarılabilecektir (tüm yıllar için yaklaşık toplam100 baş). Hayvan nakilleri öncesi karantina ve hastalık testleri Üst Sürü oluşumu sırasında uygulanan şekilde yapılacaktır.

Bütün sürülerde döl verimi, kuzularda yaşama gücü ve sütten kesime kadar gelişme özellikleri, 6 tümleşik sürüde (üst sürü hayvanları ile kendi hayvanlarını birlikte barındıran işletmeler) kuzularda pazarlama dönemi bel gözü kası ultrason ölçümleri ile sağlıklı veri tabanı ve soy kütüğü (pedigri) kaydı için özel çiftleştirme programları yapılacaktır. Bütünleşik sürülerin bulunduğu 2 köyden 1'er işletme seçilerek bu işletmelerde koyunların süt verim özelliklerini tanımlamak için süt verim denetimleri yapılacaktır. Ayrıca, projenin 2. ve 3. yılında kuzularda besi, kesim, karkas ve kimi et kalite özelliklerinin tanımlanmasına ve yine et kalite özelliklerinin diğer genotipler ile (Çine Çaparı ve Karya) karşılaştırmalı olarak ortaya konmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir. Hayvanlara ait tutulacak performans kayıtlarının bilgisayar ortamında tutulması ve analizler için pratik bir şekilde raporlanabilmesi için özel bir program dizayn ettirilerek kullanılacaktır. Sürüler bazında yapılacak uygulamaları ana hatları ile aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
 
Tümleşik Sürüler (Elit Sürü +6 Yetiştirici) Taban Sürüler
Koyun Kuzu Koyun Kuzu

Numaralama

Vücut ölçülerinin belirlenmesi

Kızgınlık toplulaştırma

Elde aşım ve gerek duyulursa yapay tohumlama

Ayrıntılı doğum ve aşım kayıtları

Süt verim özelliklerinin tanımlanması (2 sürü)

Her yıl ayıklama

Numaralam

Doğum bilgileri

Sütten kesim / pazarlama ağırlığı

Sütten kesime kadar yaşama gücü

Pazarlama dönemi göz kası ultrason ölçümleri

Damızlık bırakılan kuzularda 6.ay canlı ağırlığı

Besi, kalite, karkas ve et kalite özelliklerinin belirlenmesi

Pedigri oluşturma ve sınamaya yönelik babalık testi ile QTL genotipleme ve tanımlamaları için DNA analizleri

Damızlık seçimi

Numaralama

Doğum kayıtları

Ayıklama

Numaralama

Doğum bilgileri

Sütten kesim / Pazarlama ağırlığı

Sütten kesime kadar yaşama gücü

Damızlık bırakılan kuzularda 6.ay ağırlığı

Damızlık seçimi



Kızgınlık Senkronizasyonu ve Aşım;
Tümleşik sürülerin tümünde yer alan koyunların kızgınlıkları koç katım mevsiminde (Temmuz-Ağustos ayları) 14 gün süreli progesteron içeren vaginal sünger uygulaması ve ardından sünger çıkartılması ile birlikte 500 IU PMSG enjeksiyonu uygulamasıyla senkronize edilecektir. Ardından sürüye önlüklü arama koçu katılacak ve belirli aralıklarla yapılan gözlemlerle kızgın koyunlar belirlenip kaydedilecektir. Kızgınlık sergileyen koyunlar, PMSG enjeksiyonunu izleyen 48. saatte gruplandırılarak sabah erken saatte sınıf usulü koça verilerek doğal aşım uygulanacaktır. Koçlar 2 gün süreyle kendi bölmelerindeki koyunlarla birlikte tutulacaktır. Senkronizasyonu izleyen 20. günde sürüye arama koçu konarak gebe kalmayan hayvanlar tespit edilerek bunlara tekrar koç verilecek tekrar çiftleşen koyun ve koçlar kayıt altına alınacaktır. Senkronizasyon sonrası elde edilen veriler; batın genişliği, çoklu doğum oranı bakımından doğum sonuçları esas alınarak değerlendirilecektir.

Döl Verim Özellikleri;
Doğum döneminde ayrıntılı doğum kayıtları tutulacaktır. Bu kapsamda doğum tarihi, batın genişliği, kuzuların cinsiyeti, doğum tipi, doğumda ana canlı ağırlığı, kuzuların doğum ağırlığı ve kulak numaraları kayıt altına alınacaktır.

Koyunlarda süt verim özellikleri;
Koyunlarda süt verim özelliklerinin tanımlanması amacıyla süt verim denetimleri 2 tümleşik sürüde gerçekleştirilecektir. Projenin 2. Yılında iki sürüde toplamda en az 120 baş hayvanda denetim yapılacaktır. Doğumlardan ortalama bir ay sonra süt verim denetimlerine başlanılacak, günde iki sağım (sabah ve akşam) esasına göre ayda bir kez süt verim denetimi yapılacaktır Denetimlerde 5 ml duyarlılıkta ölçü silindiri kullanılacak ve denetimler, koyunların süt verimleri 100 ml sınırının altına düşene dek sürdürülecektir. Elle sağım yöntemi uygulanarak kontrol sağımları gerçekleştirilecek ve sağımlar her işletmede hayvanları sürekli sağan çobanlar tarafından gerçekleştirilecektir. Emiştirme döneminde koyunlar ile kuzular süt denetimin yapılacağı günden önceki akşam aynı saatlerde ayrılarak ayrı bölmelere alınacaktır. Ertesi gün sabah ve akşam günde iki sağım denetimi uygulanacaktır. Akşam sağımından sonra kuzuların analarını emmelerine izin verilecektir. Laktasyon sonunda süt verim özelliklerinin tahmin edilmesinde en yaygın olarak kullanılan Hollanda yöntemi kullanılacaktır (Özcan, 1990). Hastalanan, laktasyonu tamamlayamadan ölen ya da satılan, emzirme döneminde kuzusu ölen koyunların verim kayıtları analize dâhil edilmeyecektir.

Kuzu Gelişme Özellikleri ve Yaşama Gücü;
Kuzuların doğum ağırlıkları doğumu izleyen 24 saat içerisinde elektronik kantar ile tespit edilerek diğer doğum bilgileri ile birlikte kaydedilecektir. Ardından pazarlama yaşına kadar kuzular takip edilerek pazarlama döneminde canlı ağırlıkları tespit edilecek ve aynı zamanda kuzularda 12 ve 13 kaburgalar arası bölgede bel gözü kası (M. Longissimus dorsi) alanı, derinliği, genişliği ve bu kası örten yağ tabakasının kalınlığı ultrason cihazı (Pie Medical Falco 100) kullanılarak linear prob ile belirlenecektir.

Araştırma kapsamında tutulan ayrıntılı kayıtlardan doğan kuzuların doğumdan pazarlama dönemine kadarki akıbetlerine ilişkin bilgiler takip edilecektir. Daha sonra pazarlama döneminde yaşama gücüne ve doğum ağırlıklarına ilişkin kayıtlar değerlendirilecektir.

Kuzularda Besi Özellikleri ile Karkas ve Et Kalitesi;
Kuzularda besi performansının ve ardından kesim, karkas ve kimi et kalite özelliklerinin tanımlanması için projenin 2. ve 3. yıllarında 2 ayrı çalışma gerçekleştirilecektir. Projenin 2. yılında tümleşik sürülerden seçilen 15 baş dişi ve 15 baş erkek olmak üzere toplam 30 baş kuzuya sütten kesimden sonra 10 haftalık (70 gün) bir ad-libitum grup besisi uygulanacaktır. Projenin 3. yılında ise 10 baş Eşme Kıvırcık melezi, 10 baş Kıvırcık, 10 baş Karya ve 10 baş Çine Çaparı olmak üzere toplam 40 baş kuzuya sütten kesimden sonra ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Uygulama Ağılında bireysel besi uygulanacaktır. Her iki yılda yapılacak beside kısa bir yeme alıştırma dönemi ardından besiye başlanacak, beside besi başı ve besi sonu canlı ağırlığı ile 2 haftalık aralıklarla canlı ağırlıklar 50 gram hassasiyetli elektronik baskül ile belirlenecektir. Uygulanacak besi denemelerinde ayrıca 2 yıl kuzuların grup halinde toplu yem tüketimleri, 3. yılında ise bireysel yem tüketimleri belirlenecektir. Besi sonu canlı ağırlıkları alındığı sırada aynı zamanda kuzularda 12 ve 13 kaburgalar arası bölgede bel gözü kası (M. Longissimus dorsi) alanı, derinliği, genişliği ve bu kası örten yağ tabakasının kalınlığı ultrason cihazı (Pie Medical Falco 100) kullanılarak linear prob ile belirlenecektir.

Besi sonunda hayvanlar mezbahaya sevk edilerek kesim ve parçalama işlemleri gerçekleştirilecektir. Kesim sonrasında baş, dört ayak, post, yürek+ciğer takımı ve sıcak karkas ağırlıkları elektronik terazi ile belirlenecektir. Elde edilen karkaslar soğuk hava deposunda +4 oC' de 24 saat muhafaza edildikten sonra soğuk karkas ağırlığı, böbrek, böbrek-leğen yağları, testis ve kuyruk ağırlıkları belirlenecek ve randıman hesaplanacaktır. Karkaslar Akçapınar (1981) tarafından bildirildiği şekilde but, kol, sırt, bel ve diğerleri olmak üzere 5 parçaya ayrılacaktır. Parçalanan karkas kısımlarının ağırlıkları elektronik terazide tartılarak belirlenecek ve % oranları hesaplanacaktır. Parçalama işleminde sol yarım karkastan 12.-13. omurlar arasındaki bölgeden göz kasının (Musculus longissimus dorsi) kesit alanı aydinger kağıdına çizilecek ve planimetre ile alanı ölçülecektir. Ayrıca, aynı bölgede göz kası derinliği ve genişliği ile bu kası kaplayan kabuk yağının kalınlığı kumpas ile ölçülerek kaydedilecektir.

Et kalitelerini belirlemek amacıyla M.Longissimus dorsi (göz kası) kesit alanı örneklerinde pH, renk ve yağ asidi kompozisyonu ortaya konacaktır. pH ölçümleri için pH-metre cihazı kullanılacak, ölçümler kesim ve kesimden 24. saat sonrasında yapılacaktır. Projede et kalitesini ortaya koymak için ayrıca su tutma kapasitesi, pişirme kaybı ve kesim kuvveti değerleri de ele alınacaktır. Su tutma kapasitesini belirlemek için kullanılacak yöntemde prensip, et kitlesinden alınan ve ağırlığı bilinen bir örneğin, izole bir ortamda belirli bir süre bekletilmesi ile etten uzaklaşan suyun miktarının belirlenmesine dayanmaktadır.

Başarı Ölçütleri;
Önem Derecesi Çıktı Başarı Ölçütü
1 Elit ve taban sürülerin oluşumu Elit sürüler ile taban sürüler arası ulaşılacak performans farkının pozitif ve belirgin düzeyde olması
2 Yetiştirici adaptasyonu ve uygun işletmelerin seçimi Yetiştiricilerin sağlıklı kayıt tutma alışkanlığı kazanma (Sorunlu kayıt Sayısı/ Toplam Kayıt Sayısı) ve ıslah yapılanmasını benimseme düzeyleri
3 Üst sürü oluşumu ve damızlık hayvanların seçimi Yetiştiricilerin ilgi ve beğeni düzeyleri (Memnun olmayan yetiştirici sayısı/ paydaş yetiştirici sayısı). Memnun olmayan yetiştirici oranının %10'un altında yanı memnuniyet düzeyinin %90 ve üzeri seviyede yakalanması
4 Yetiştirici gelirlerinin yükselmesi İşletmelerin şekillenme eğilimine girmesi, sektörün ilgi göstermesi. Yetiştirici memnuniyet geri bildirimleri.
5 Proje dışında kalan yetiştiricilerin süreci izlemesi Bu işletmelerin programa gönüllü katılma durumu ve uyumu. Proje dışından gönüllü katılım talep sayısı
6 Pedigrili hayvan sayısını üst sürüye oranı Proje sonuna kadar üst sürüdeki hayvanların en az %50'sinin pedigrili olmasının sağlanması
7 Tabakalar arası damızlık hayvan sirkülasyonu Elit sürülerden tabana koç veya koç adayı, tabandan ise elit sürülere nitelikli dişilerin transfer sürecinin sağlıklı olarak tesisi
8 Bulaşıcı hastalıkların önlenmesi Tüm sürülerde rutin koruyucu aşılamaların uygulanması, tabakalar arası nakiller için karantina ve hastalık testlerinin uygulanması, koruyucu veterinerlik hizmetlerinin etkin uygulanması sonucu sürülerde bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmaması veya minimum seviyede tutulması
 

2011 ve 2012 yıllarında TÜBİTAK projesindeki 12 tümleşik sürü sahibine destekleme olarak 600.000 TL verilmiştir. Ayrıca ağılların üstüne sundurma yapılmıştır. Kuzu başına kesif yem desteği yapılmıştır.
https://www.tccb.gov.tr/
https://www.icisleri.gov.tr/
https://www.turkiye.gov.tr/
https://www.cimer.gov.tr/
 
  • Erişilebilirlik
  • Kullanım ve Gizlilik
  • Resmi Gazete
  • İlan Portalı
  • Kolluk Gözetim Komisyonu
Üçeylül Mahallesi Doktor Şevket Eşmelioğlu Caddesi No:14
0(276) 414 10 02
 
Sizlere daha iyi hizmet verebilmek için sitemizde çerezlere yer veriyoruz 🍪 Çerez politikamız hakkında bilgi edinmek için tıklayınız